Штани зі шкіри давно вийшли за рамки гардероба байкерів і рокерів, сьогодні вони часто зустрічаються в колекціях модних дизайнерів і завойовують серця справжніх модниць і модників. При цьому є невеликий нюанс - доглядати за шкіряними штанами набагато складніше, ніж за джинсовими або будь-якими іншими. У більшості випадків будь-який професіонал відразу скаже вам, що необхідно віддати їх в хімчистку. Тільки так можна зберегти виріб в первозданному вигляді, адже прання, як ручна, так і в машинці заборонена. В каталозі магазина Grand-Stock - великий вибір шкіряного одгу.

Хоча на перший погляд такий матеріал, як шкіра здається дуже витривалим і міцним, він таїть у собі чимало ризиків при догляді. Тут важливо враховувати тип шкіри, забарвлення, поєднання з іншими матеріалами, ступінь забруднення і не тільки. Але якщо хімчистка все ж неможлива, то доведеться шукати варіанти будинку. Ми пропонуємо парочку слушних порад, як доглядати за шкіряними штанами, про які виробники не напишуть на ярличку з рекомендаціями.

Як підготувати штани з натуральної шкіри до прання?

  • Перше правило - приготуйтеся прати одну річ за раз. Навіть якщо у вас є ще шкіряний жакет або будь-яка інша річ, яка вимагає прання, варто робити все по порядку;
  • Якщо шкіряні штани мають на собі декор, як гудзики, паєтки, стрази, аплікації або щось інше, то перш, ніж приступити до прання, варто захистити їх;
  • Дуже добре, якщо є спеціальний засіб для догляду за шкірою. В Україні їх зараз чимало, просто підберіть те, що вам ближче, адже доглядати за штанами з такими засобами простіше;
  • Замочіть річ на 30 хвилин в теплій воді, можна з використанням спеціальних засобів;
  • Якщо матеріал кольоровий або має елементи кольорової тканини, то використовуйте закріплювач кольору, щоб уникнути потемніння. Купити його також легко в будь-якому господарському магазині.

Після того як всі етапи підготовки пройдені, можна починати прати.

Як повністю випрати шкіряні штани?

Доглядати за подібними речами складно, але й уберегти їх від повної прання неможливо. Щоб зробити це легко і успішно, варто підійти до процесу з усією обережністю. Для початку поговоримо про ручному пранні.

Температура води при ручному пранні не повинна перевищувати 30 градусів, тобто вода потрібна тепла, а не гаряча. Як ми вже писали, краще замочити шкіряний предмет за 30 хвилин до самої прання, але стежте, щоб матеріал не почав надмірно набухати. Якщо це відбувається, то скоротіть замочування до 10 хвилинам. Для зручності використовуйте губку або м'яку щітку для одягу, з якими доглядати за подібними виробами набагато простіше. Їх просто змочують в мильному розчині і легко труть тканину. Пам'ятайте, що шкіра не любить сильних натискань, не перестарайтеся! Далі - ополощіте ще 2-3 рази в теплій воді і просушіть штани.

Зверніть увагу, що їх не можна вичавлювати руками!

Доглядати за шкіряними штанами в пральній машинці також можна, головне правильно підібрати режим і засіб. Найкраще зробити ставки на «Делікатну прання», «Шерсть» і подібні м'які режими. Температура як при ручному варіанті - 30 градусів. Найкраще мінімальний режим полоскання і «без віджиму», якщо ж віджимання не відключається, то максимальне значення - 300.

Як очистити шкіряні штани частково?

Якщо на брюках з'явилася пляма, то не обов'язково відразу повністю прати їх або вести в хімчистку. Спробуйте зачистити його. Доглядати за таким матеріалом зручно за допомогою звичайної губки, як ми вже писали, а ось що до неї додати - читайте далі.

  • Мильний розчин рятує шкіряний гардероб. Розкладіть штани і просто пройдіться по забрудненим місцях губкою, змоченою в розчині мила. Всього хвилина і вони чисті, але не забувайте відразу протерти їх сухою ганчіркою;
  • Оцет або лимонний сік стануть рятівниками, якщо на шкірі є серйозні, застарілі забруднення. Просто змішайте кислоту з водою в рівних частинах і обробіть за допомогою тієї ж губки плями. Як тільки пляма зникло, щоб не зіпсувати штани, нанесіть на них дитячий крем;
  • Жирні плями легко видалити звичайним засобом для миття посуду або бензином. Зверніть увагу, що якщо вибрали другий варіант, то обов'язково купите чистий бензин, а не вливайте з авто, щоб він був без присадок і добавок. Все робиться за допомогою ватних тампонів. Після чого обов'язково вивісити штани на балкон для провітрювання на кілька годин;
  • Скотч і ластик - порятунок від деяких плям. Доглядати за шкіряними штанами легко, якщо відразу справлятися з забрудненнями. Наприклад, якщо на штани наявні чорнило, то видаліть їх звичайною гумкою. Якщо це дрібний бруд, приклейте на них скотч і плавним рухом зніміть його. Зі свіжими плямами працює відмінно.

Всі ці варіанти дозволять уникнути контакту вироби з водою, чого так важливо уникати як можна довше. Саме суха чистка та видалення локальних забруднень здатні значно продовжити їм життя без втрати зовнішнього вигляду.

Сушка шкіряних штанів

Віджимання або сушка в машинці - це загибель для натуральної шкіри, як і викручування руками після прання. Це все веде до заломів, тому доглядати за подібними виробами потрібно з розумом. Є парочка правил, які допоможуть вам в цьому:

  • виберіть зручну рівну поверхню для сушіння брюк;
  • уникайте прямого сонця, ідеально, якщо це буде звичайна кімнатна температура (до 22 градусів);
  • притисніть виріб рушником або тканиною, щоб забезпечити рівномірне висихання, без стікання води;
  • забудьте про радіатори або інших опалювальних приладах - це прямий шлях до заломів і деформації шкіри.

Після сушіння варто використовувати крем для зволоження шкіри. В Україні їх легко знайти, але якщо у вас під руками не виявилося подібного, то просто скористайтеся дитячим кремом. Наносите його тонким шаром. Якщо потрібна прасування, то тільки на низьких температурах і через тканину.