Всі любителі активного відпочинку і спорту давно знають про переваги речей з мембраною. Завдяки їм можна в будь-яку погоду не відмовляти собі в задоволенні побігати, прогулятися в горах і зайнятися улюбленою справою. На жаль, наявність цієї мембрани - це не 100% гарантії, що ви надійно захищені. Адже для того щоб вона довго і надійно виконувала свої функції, необхідно чітко знати, як доглядати за мембранної курткою. Тільки так вона збереже свої властивості і буде радувати власника не один сезон.

Як працює такий тип одягу?

Щоб зрозуміти, як виходить водонепроникний і продувається матеріал, який при цьому відмінно «дихає», потрібно розібратися в принципі їх функціонування. Мембранна куртка створена з використанням спеціальних матеріалів, які легко пропускають пар назовні, при цьому не впускаючи всередину вологу, тобто краплі води. Цікаво, що навіть при зовнішньому промоканні, всередині такі речі завжди залишаються сухими і комфортними.

Цей принцип роботи однаковий у всіх виробників. При цьому є бренди, які обробляють ще й верхній матеріал, використовуючи спеціальну водовідштовхувальну просочення DWR. Їх основою є або тефлон, або силікон, що забезпечують скочування крапель води з поверхні одягу. Хоча є один нюанс, навіть якщо правильно доглядати за таким покриттям, все одно з часом воно буде стиратися.

Правильно доглядати за мембранної курткою і покриттям DWR

Будь-які речі піддаються впливу пилу, бруду, води, але не варто забувати і про внутрішній вплив продуктів секреції сальних і потових залоз людини. Зверніть увагу, що саме піт і частіше просочується в мембрану і може поступово вбивати її властивості. Це означає, що навіть при чистій на перший погляд речі, її необхідно часто прати. Тут справа не тільки в неприємних ароматах, які такий матеріал буде не просто вбирати, а й зберігати, а й у функціональності.

Коли мова про верхньому покритті DWR, то зрозуміти, що воно стирається також просто - якщо виріб після контакту з дощем стає важким, то швидше за все воно стерлося. Це не сигнал шукати магазин і купувати нові речі, але це сигнал «підлікувати» куртку і відновити її властивості.

Прання мембранної куртки

Доглядати за одягом з мембраною досить просто, якщо знати кілька нескладних правил. Перш ніж займатися просоченням поверхні, необхідно подбати про ретельного очищення всього вироби. Для цього:

  • перевірте вказівки на бирці, виробники не дарма стараються і ретельно прописують їх, щоб доглядати за мембранної курткою було набагато простіше і ймовірність зіпсувати її була набагато нижче. Краще прислухатися до вказівок або скористатися послугами професійної хімчистки, в Україні це вже стало досить популярним варіантом догляду за дорогим одягом;
  • перевірте відділення пральної машинки на залишки миючих засобів від попередньої прання. Особливо, якщо використовували кошти з фтором, засоби для виведення плям або відбілювачі;
  • рідкі миючі засоби або капсули для прання подібних виробів - це кращий варіант;
  • режим прання до +40 градусів, тобто тільки тепла, але ніяк не гаряча вода;
  • щодо полоскання, то краще подвійне або навіть потрійне;
  • режим віджиму або взагалі не використовувати, або вибрати мінімальні обороти. Тому будьте готові, що куртка буде мокрою і стікати під час сушіння;
  • якщо навіть на речах з мембраною є плями, не варто використовувати агресивні засоби для виведення плям або відбілювачі, так як вони згубно впливають на неї. Постарайтеся позбутися від них за допомогою тих же рідких засобів для прання.

Просочення мембранної куртки

Перед цією процедурою не потрібна сушка, тому відразу після прання переходите до цього процесу. Для початку купіть просочення, яка може бути у вигляді спрею або спеціального розчину. Перший варіант здається більш зручним, але його складно рівномірно нанести на всю поверхні. У випадку з розчином доглядати простіше - можна зробити замочування у ванній або тазику, а можна залити засіб в пральну машинку і ще раз прополоскати виріб. Хоча і тут є недолік - концентрація такої просочення нижче, ніж у спрею. В Україні запросто купити обидва варіанти за вигідною ціною, щоб врятувати свої улюблені речі.

Сушка і прасування

Тут є всього пару простих рекомендацій:

  • Не сушити на батареї або інших обігрівачах;
  • краще вибрати добре провітрюється і просто розвісити одяг;
  • якщо є сушильна машинка, то 20 хвилин в щадному режимі буде досить і це добре позначиться на вбиранні просочення DWR в зовнішній шар;
  • гладити без використання гарячої пари;
  • тільки теплий праска і обов'язково через щільну тканину, наприклад, рушник.

Доглядати за мембранної курткою не так складно, як здається на перший погляд. Особливо, якщо ви уважно ознайомилися зі статтею і врахуєте всі нюанси. Користі і задоволення від шкарпетки подібного одягу більше, ніж складнощів у догляді.