Речі з акрилу - це синонім таких відчуттів як зручність, м'якість, ніжність, стійкість до деформацій, довговічність. Акрилові речі в більшості своїй мало мнуться, а в холодну погоду даруватимуть максимальне тепло. Більш того, такий шкідник як моль, просто байдужий до акриловим речей.

Однак одяг з акрилової тканини потребує особливих умовах догляду, адже процес прання варто виконувати, строго дотримуючись встановлених правил. Існує стереотип, що машинне прання для акрилових речей вкрай небажана. Але все це не більше ніж міф, так як прати такий одяг можна як вручну, так і за допомогою пральки. У цій справі просто бажано ознайомитися з певними рекомендаціями:

  • Не варто прати акрилові речі досить часто, їм достатньо прання раз в дві або три тижні;
  • Вивчіть ярличок на одязі, там повинно бути зазначено спосіб прання - вручну або в машинці;
  • Не вибирайте занадто велику температуру, адже необхідний режим для прання акрилових речей - делікатний, з малим прогревом води;
  • Якщо ви перете вручну, не потрібно викручувати тканину, так як це може її пошкодити.

Як прати акрилові речі вручну

Прати одяг з акрилу вручну бажано тоді, коли на ній є різноманітні прикраси, які не можна на час відчепити, тобто бісер, бусинки, стрази та інше. Також важливо для позбавлення від плям віддавати перевагу звичайному господарському милу, а не спеціалізованому порошку, який, до того ж, коштує недешево.

При ручному пранні даної тканини з синтетики необхідна вода з температурою в 30-35 градусів. Тут працює правило, коли краще вибрати температуру нижче, так як в момент нагрівання синтетичного матеріалу, він швидко втрачає свої властивості: м'якість, деформується, і початкову форму повернути не можна. Так що, якщо виникає питання, чи буде сідати акрилова одяг після прання, то відповідь на нього простий - це станеться, якщо випрати її в гарячій воді.

Щоб уникнути появи катишек на виробі з акрилу, а особливо часто це відбувається на светрах, потрібно випрати річ в пом'якшувач і антистатик. Це дозволить речі не прилипати до тіла, а м'яко лягати, доставляючи тільки приємні відчуття. Для сушіння слід звернути річ в рушник і дбайливо вичавити, що не закручуючи тканину.

Як прати акрилові речі в машинці?

Багато хто, не знаючи який режим і температуру вибрати для акрилу, інтуїтивно ставлять режим делікатного прання. І вони мають рацію, тому що цей матеріал в пральній машині може стиратися тільки при температурі в 30 градусів. Більш того, якщо є можливість виставити обороти віджиму в 300/500, то це необхідно зробити.

При можливості, одяг з акрилу рекомендовано прати в спеціальному мішку, який можна купити в будь-якому магазині з побутовою хімією і приладдям. Пральний порошок в такому випадку підійде самий звичайний, а покупка дорого спеціалізованого миючого засобу для визнаних речей просто не має сенсу. Якщо на вашій машинці є режим прання «Шерсть», то це найкращий варіант для прання речей з акрилу.

Дуже часто власники акрилової одягу не знають, якими засобами потрібно чистити синтетичну річ, тому беруть звичайні відбілювачі. Так робити не варто, адже при пранні акрилу з відбілювачем, річ просто зіпсується, втратить свої властивості, і носити її в подальшому не вийде.

Більш того, вкрай не рекомендується вибирати прання з передбаченими в сучасних пралка програмами прасування і сушіння. Це просто зашкодить акриловий матеріал, тому річ стане непридатною для шкарпетки. Після того, як прання підійде до кінця, одяг повинен бути мокрою і вологою, але ніяк не сухий. Такі прості правила, як стежити за одягом з акрилової тканини, допоможуть продовжити життя улюблених речей.

Раніше ми писали про те, як правильно вибирати сток оптом у Львові.